”БАЛАЛАРДЫҢ ТАМАҒЫНА ҚОСЫМША ТАҒАМДАРДЫ ЕНГІЗУ”

 Ана сүтінің артықшылықтарына қарамастан, бала өскен сайын оның тамағына және басқа да тағам өнімдерін енгізу қажет.

Сарапшылардың пікірінше, қосымша тамақтандыру баланың тағамдық ингредиенттерге, энергияға, минералды тұздарға (темір, кобальт, марганец, фосфор, магний және т.б.) өсіп келе жатқан қажеттілігін қанағаттандырады. Қосымша тағаммен бала емшек сүтінде жоқ қоректік заттарды ала бастайды. Олар баланың одан әрі өсуі мен дамуы үшін қажет, мысалы, өсімдік ақуыздары, майлар, диеталық талшықтар және т. б.

Қосымша тағамдарды енгізу қағидалары:

  • жаңа азық пен қосымша тағамдарды тек сау балаға беру керек. Оларды жіті ауруларда, сапар, көшу, қамқоршының ауысуы, профилактикалық егулерді жүргізу сияқты өмір сүру жағдайлары өзгерген кезде енгізуге болмайды;
  • қосымша тағамдардың қоюлығы 6-7 айға дейін біртекті, 9-10 айға дейін - пюре, 9 айдан асқанда - ірі ұнтақталған болуы керек;
  • баланың реакциясын бақылау үшін жаңа тағамдар мен қосымша тағамдарды таңертең енгізген дұрыс, бұл жағдайда мінез-құлығын, нәжісін, терінің күйін бақылау керек;
  • бастапқыда қосымша тағамның бір түрінен (монокомпонентті) бастау керек; оларға үйренгеннен кейін ғана өнімнің бірнеше түрінен (поликомпонентті) тұратын қоспалар біртіндеп енгізіледі;
  • қосымша тағамдар қасықтан жылы түрде беріледі, баланың арнайы балалар үстелінде отырғаны дұрыс.

Соңғы зерттеулер көрсеткендей, құрамында глютені бар дәнді дақылдарды (жарма, сұлы, бидай) енгізу глютен энтеропатиясының дамуына түрткі болады. Сондықтан бірінші жарма тағамы ретінде күріштен, қарақұмықтан, жүгеріден жасалған глютенсіз, монокомпонентті жармаларды қолданған жөн.